Sağlık Rehberi / Diz Protezi

Diz Protezi

Diz Protezi


Diz protezi, yıpranmış eklem yüzeylerinin, sağlıklı bir eklemin doğal olarak yapacağı gibi hareket etmesi için oluşturulan metal veya polietilen implantlarla değiştirilmesini içerir. Diz protezi prosedürleri, diğer tedavi biçimlerine yanıt vermeyen ileri diz osteoartriti vakalarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Yürüme gibi normal günlük aktiviteleri yaparken ağrı yaşayan bireyler ve eklemlerde kıkırdak hasarı sonucu şiddetli ağrıları olanlar için avantajlıdır. 55 Yaşın altındaki kişiler için başka tedavi biçimleri önerilir, ancak acil durumlarda veya hasta ciddi rahatsızlık duyduğunda ameliyat düşünülebilir.

Diz Eklemleri Neden Hasar Görür?

Genetik
Konjenital eklem defektleri
Diz bölgesinde kan akışı olmaması
Romatizmal nedenler
Metabolik hastalıklar
Kan pıhtılaşması nedeniyle
Yaş, özellikle 65 yaş üstü
Obezite
Romatizmal hastalıktan sonra


Kimin Ameliyata ihtiyacı var?

En yaygın 2 vaka şunlardır:

Hasta 300 metreden fazla yürümek için çok acı çektiğinde.

Günlük ağrı kesici ilaç gerektiren kronik ağrısı olan hastalar. Ağrı kesici kötüye kullanımı sonunda karaciğer ve böbreklerde büyük sorunlara neden olabilir. Bazı durumlarda, acıyı ve ilaç ihtiyacını sona erdirmek için ameliyat gerekir.

Ek olarak, diz replasmanının uygun olmadığı durumlar da vardır. Enfeksiyon temizlenene kadar hastanın vücudunda aktif bir enfeksiyon varsa ameliyat yapılamaz..

 

Diz protezi dışındaki tedavi seçenekleri

Eklemi ameliyatla stabilize etmek, istihdamı yorucu fiziksel emek gerektiren hastalar için (inşaat işçileri, madenciler vb.) Bir Seçenektir.). Bununla birlikte, hastanın her iki diziyle de sorunları varsa bu ameliyat önerilmez. Eklem hareketini önemli ölçüde azalttığı için tedavi artık eskisi kadar popüler değil.

Fizik Tedavi: Fizik tedavi, diz çevresindeki kasların güçlendirilmesine ve ağrının anlık olarak azaltılmasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, osteoartrit bununla tedavi edilmez.

Artroskopik Eklem Temizliği: osteoartritin neden olduğu gevşek doku parçalarının eklemden çıkarılması prosedürü. Ancak osteoartrit bu ameliyatla kalıcı olarak tedavi edilmez.

Diz Protezi için Kimler Uygundur?

60 ila 80 yaşları arasında ilerlemiş osteoartritli yaşlı bireyler vakaların çoğunu oluşturur. Her durum ayrı ayrı ele alınmalıdır ve doktor, sorunun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak en iyi eylem yolunu seçecektir. 16 Yaşına kadar olan ve 90 yaşına kadar olan hastaları içeren başarılı prosedür vakaları vardır.60 ila 80 yaşları arasında ilerlemiş osteoartritli yaşlı bireyler vakaların çoğunu oluşturur. Her durum ayrı ayrı ele alınmalıdır ve doktor, sorunun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak en iyi eylem yolunu seçecektir. 16 Yaşına kadar olan ve 90 yaşına kadar olan hastaları içeren başarılı prosedür vakaları vardır.

Diz Protezi Ameliyatları Türleri

Bir dizini değiştirmek için iki farklı prosedür vardır. Durumu inceledikten sonra ortopedi cerrahı ameliyatla ilgili bir karar verecektir.

Total diz protezinde eklemin iç ve dış yüzeylerini değiştirmek için protez kullanılır.

Unicondylar diz protezi ile sadece eklemin içindeki veya dışındaki yüzey değiştirilir. Total diz protezi ameliyatından önce zaman kazanmak bu yöntemin amacıdır. Bu tedaviye hak kazanmak için hastanın genç, sağlıklı kilolu olması ve eklemin sadece bir tarafının deforme olması gerekir.

Ameliyattan önce

Diğer ameliyatlara benzer şekilde, ameliyat olacak kadar sağlıklı olup olmadıklarını belirlemek için hastanın önce kan ve idrar testinden geçmesi gerekir. Sonuçlar pozitifse ve vücutta enfeksiyon yoksa hasta ameliyat için uygundur.

Hasta herhangi bir kan inceltici kullanıyorsa, ameliyattan 10 ila 5 gün önce ilaçta bir değişiklik yapılacaktır. Ameliyattan birkaç gün sonra kanama riski geçtiğinde hasta orijinal ilaçlarını almaya devam edebilir.

Protez işlemleri için standart ameliyathaneler uygun değildir. Ameliyathanede uygun hava kalitesini korumak için belirli bir havalandırma sistemi bulunmalıdır.

Ameliyattan sonra

Hasta, koşullara bağlı olarak ilk 5-7 gün hastanede kalmalıdır. Hasta, doktorun talimatlarını izleyerek ikinci gün yatakta basit egzersizlere başlar. Hastalar kendi başlarına ayağa kalkabildikleri, tuvaleti kullanabildikleri ve eğilebildikleri anda hastaneden ayrılabilirler. Hastaya ayrılmadan önce 30 gün boyunca alması için ilaç verilir. İyileşme süreci tamamlanana kadar hastalar doktor tavsiyelerini yakından takip etmeli ve her zaman dikkatli olmalıdır.

İlk 12 saat boyunca hastalar tekerlekli sandalye kullanmalıdır. Hastanedeyken olası kan akışı sorunlarından kaçınmak için hasta doktor gözetiminde kısa mesafeler yürür. Ek olarak, kanamayı ve şişmeyi durdurmak için bandajın yerinde kalması gerekir.

Yaklaşık 15 gün içinde dikişler alınacak ve bundan sonra fizik tedavi başlayacaktır. Diz protezi ameliyatı geçiren hastaların çoğu tamamen ağrı kesici yaşar. Yürüme, merdiven çıkma vb. Günlük işler. yürüteç desteği olmadan tamamlanabilir. Ameliyattan sonra hastalar yorucu fiziksel aktivite veya temas sporları yapmamalıdır.

Ameliyat Sırasında ve Sonrasında Olası Komplikasyonlar

Kan damarlarına ve sinirlere verilen hasarın yanı sıra kemik kırıkları ve bölünmeleri, protez ameliyatından sonra ortaya çıkabilecek bazı potansiyel yan etkilerdir.
Ameliyattan sonra bazı potansiyel acil ve uzun vadeli sonuçlar vardır.
Kesi enfeksiyonu ve bacak damarı obliterasyonu potansiyel erken sonuçlardır.
Protezin gevşemesinden kaynaklanan ağrı, olası geç sonuçlardan biridir.
Hasta yaklaşık 20-25 yıl boyunca total diz protezi prosedüründen faydalanacaktır. Hastanın protezinin daha uzun yıllar sorunsuz takıldığı durumlar olmuştur. Cerrahın prosedürleri, protezin kalitesi, hastanın aktivite derecesi, kemiğin kalitesi ve hastanın kilosu, bir implantın ne kadar süreceği tahmin edildiğini etkiler.

Herhangi bir sorunu önlemek ve sağlıklı bir implant sağlamak için bu prosedürlerde deneyime sahip yetenekli bir cerrah seçmek çok önemlidir.

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon Nasıl Önlenir

Diz protezi potansiyel enfeksiyonlara duyarlı olacaktır. Hastalar, korunmaları için diş çekimi gibi rutin olanlar da dahil olmak üzere diğer cerrahi işlemlerden önce belirli antibiyotikleri almalıdır. Bu durumlarda doktorlar ilaçları hastalara açıklayacaktır.

Diz yerleşiminiz ve diğer ortopedik rahatsızlıklarınız için Deva Hastanesi'nden randevu alabilirsiniz.