Sağlık Rehberi / Oyun Terapisi Nedir?

Oyun Terapisi Nedir?

Çocukların oyunu sadece bir spor değildir. Tamamen anlam doludur. F. FROEBEL

Oyun Terapisi çocuğun kendini ifade etmesinin doğal bir yoludur. Bebeğinizin anne karnından itibaren fizyolojik ve psikolojik gelişimi başlar. Bebeğinizin dünyaya geldikten sonra ergenliğe kadar gelişim dönemleri başlamaktadır. Bir dönem kapanmakta diğer dönem açılmaktadır. Eğer bir gelişim dönemini sağlıklı atlatılmadıysa o dönemde takılmalar olduysa bir üst dönem de onun izleri kalıntıları görünmektedir ve bu süreç katlanarak ilerlemekte yetişkin olduğunda bile onun evlilik, iş, cinsellik... hayatını etkilemektedir. .Yetişkinler duygularını, düşüncelerini konuşarak ifade eder çocuklar ise oynayarak ifade eder. oyun vazgeçilmez spontan eğlencelidir. Çocuğa hangi oyunu ne zaman nasıl kuracağı, nasıl gelişeceği öğretilmez. Çocuk gerginlik, sinir, kıskançlık, öfke, korku,saldırganlık... duygularını ve  deneyimlerini oyun ile bize aktarırlar. Bu aktarma ile o duygular açığa çıkar yüzleşir, bunlarla nasıl baş edeceğini öğrenir, rahatlar, kaldığı yerden hayatına devam eder. Çocuğun iç dünyasını anlamlandırır. Somut dünyayı soyuta çevirir.

OYUN TERAPİSİ TÜRLERİ

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi

Deyimsel Oyun Terapisi

Filial Oyun Terapisi

OYUN TERAPİSİ KAÇ YAŞ ARALIĞINA UYGULANIR ?

2 yaş ile 11 yaş arasında uygulanır. Çocuğunuzun gelişim durumuna göre yaş aralığı değişmektedir.

OYUN TERAPİSİNE NE ZAMAN BAŞVURULMALIDIR ?

Ebeveyn kaybı, yas, depresyon, takıntılar, kaygı bozuklukları,  öfke probleleri, saldırganlık, travma, taciz ve istismar, kardeş kıskançlığı, tırnak yeme, alt ıslatma ve kaka yapmama veya kaçırma, uyku ve yeme sorunları, özgüven kaybı...

Çocuğunuzda illa problem veya sorun olmasa bile çocuğun kendini keşfetmesi ve anlaması için oyun terapisi fayda sağlamaktadır.

OYUN TERAPİSİ NE KADAR SÜRE UYGULANIR ?

Çocuklara uygulanacak terapi sayısı önceden belirlenemez. Seans sayısınI çocuğun neyden etkilendiğine, etkilenmenin derecesine, yaşına göre değişiklik gösterir. En önemli konu ise çocuğun sorunları daha çok ilerlemeden bir an önce destek almalıdır.

                                                                                 UZMAN KLİNİK PSİKOLOG

                                                                           AYŞE İPEK YILANCIOĞLU BAKBAK