Sağlık Rehberi / Yaz Aylarında Çocuklarda Sık Görülen Hastalıklar

Yaz Aylarında Çocuklarda Sık Görülen Hastalıklar

Yaz tatilinde çocuklar bol bol açık havada zaman geçirir. Bu, onların gelişimine fayda sağlasa da, aşırı sıcaklık ve güneş ışığı, bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. İşte yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen hastalıklar ve bunlara karşı alınacak önlemler:

Güneş Çarpması

Belirtiler: Uzun süre güneşte kalındığında vücudun su ve elektrolit dengesi bozulur. Ateş, halsizlik ve ileri vakalarda şok belirtileri ortaya çıkabilir.

Önleme: Çocuklara sık sık su, ayran veya meyve suyu vererek hidrasyonu sağlayın. Güneşin en yoğun olduğu saatlerde (10.00-16.00) açık havada uzun süre oyun oynamalarını engelleyin.

Tedavi: Belirtiler başladığında bol sıvı tüketmesini sağlayın. Eğer çocuk ağızdan yeterli sıvı alamıyor veya kusuyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun ve damar yoluyla sıvı tedavisi almasını sağlayın.

 

Güneş Yanığı

Belirtiler: Güneş ışınlarına uzun süre korunmasız maruz kalma sonucu ciltte kızarıklık, ağrı ve kabarcıklar oluşur.

Önleme: Güneşin dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) dışarı çıkmaktan kaçının. En az 30 SPF'li güneş kremi kullanın; kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulayın ve her 3 saatte bir yenileyin. Geniş kenarlı şapkalarla yüz ve boyun bölgesini koruyun.

Tedavi: Yanık oluştuğunda cildi serin tutun, yanık bölgeye nemlendirici kremler uygulayın ve gerekirse ağrı kesici kullanın.

 

İsilik

Belirtiler: Sıcak hava nedeniyle ter bezlerinin tıkanması sonucu boyun, omuz ve diğer terleyen bölgelerde küçük, kaşıntılı kırmızı kabarcıklar oluşur.

Önleme: Çocuğa her gün ılık suyla banyo yaptırın. Cildin nefes almasını sağlayacak hafif giysiler giydirin ve yağlı kremlerden kaçının.

Tedavi: İsilik ortaya çıktığında, cildi serin tutun, hafif giysiler giydirin ve kaşıntıyı hafifletmek için doktorun önerdiği losyonları kullanın.

 

Deri Alerjileri

Belirtiler: Bitkilerle temas veya güneş ışığına maruz kalma sonucu ciltte kızarıklık, kaşıntı ve bazen şişlik görülür. Suyun bile temas ettiği yerlerde ürtiker veya anjioödem oluşabilir.

Önleme: Çocukları alerjiye neden olabilecek bitkilerden ve aşırı güneşten koruyun. Şapka ve uzun kollu giysiler kullanarak cildi güneşten sakının.

Tedavi: Alerji belirtileri başladığında hemen antialerjik ilaç verin ve daha ciddi reaksiyonlar için sağlık kurumuna başvurun.

Bu önlemler ve tedavi yöntemleri, yaz aylarında çocukların karşılaşabileceği sağlık sorunlarını en aza indirmenize yardımcı olabilir. Çocuklarınızın sağlığını koruyarak yaz tatilinin keyfini çıkarmalarını sağlayabilirsiniz.